Lava3 als alternatief voor zaagsel in de ligboxenstal

Melkveehouders gebruiken steeds vaker alleen lavameel als strooisel in de ligboxen. De mix van zaagsel […]

lava3-logo

Lava3 als alternatief voor zaagsel in de ligboxenstal

26 augustus 2022

Melkveehouders gebruiken steeds vaker alleen lavameel als strooisel in de ligboxen. De mix van zaagsel met Lava3 is nog steeds het meestgebruikte strooisel onder onze klanten, maar door de zaagseltekorten wordt er steeds vaker alleen Lava3 gestrooid. Dit werkt onder de juiste omstandigheden ook goed. 

Het juiste strooisel in de juiste ligboxenstal

Koeien liggen graag comfortabel in de ligbox, daarom strooien boeren sinds jaar en dag vaak ruim met strooisel. In de klassieke betonnen ligboxenstal is dit nodig om verwondingen aan de poten te voorkomen en de koe haar rust te geven. In de ligboxen met waterbedden of matrassen is een dikke laag strooisel echter niet nodig, de matten bieden hierbij al voor voldoende koecomfort. 

Een droge schone ligboxenstal is noodzakelijk

Naast comfort is een schone en droge rustplek van groot belang voor het welzijn van de koeien. Dit wordt bereikt door de boxen meerdere keren per dag goed schoon te maken en te voorzien een verse laag strooisel. Op basis van ervaringen van veel klanten blijkt nu dat Lava3 niet alleen effectief is als bijproduct maar ook zeer geschikt is als hoofdproduct. 

Lava3 als hoofdstrooisel bij voldoende gebruik

Om het gewenste effect te bereiken, is het van belang om het product goed te gebruiken. Bij gebruik van Lava3 als alternatief voor zaagsel moet de hoeveelheid lavameel worden verhoogd. Op deze manier wordt hetzelfde absorptievermogen bereikt en blijft de ligbox droog. Bij de combinatie zaagsel met lavameel adviseren wij circa 600 gram Lava3 per box, bij het strooien van alleen Lava3 gaan wij uit van minimaal 1 kilogram per ligbox.